Вести

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић у Горњем Сварчу поводом завршетка пројекта развоја широкопојасне комуникационе инфраструктуре у овом селу

У оквиру Пројекта изградње широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.
Брнабић је том приликом истакла да је овај пројекат најважнији за наше најмлађе, како би им се омогућили сви услови за живот и рад у местима где су рођени.

Она је нагласила да се према анализама Светске банке јасно види важност изградње дигиталних путева и увођење брзог интернета, јер то директно утиче на економску снагу једне државе, као и на раст БДП-а.

Село Горње Сварче код Блаца је треће место у којем смо се уверили у то како напредује један од најбитнијих пројеката дигитализације у Републици Србији који реализујемо, истакла је Брнабић.

Мештани овог села ће изградњом оптичке, телекомуникационе инфраструктуре добити приступ брзом интернету, протока преко 100Мб/с.

До сада је брзим интернетом покривено 75 одсто територије земље, док се реализацијом овог пројекта очекује да до краја 2025. године 99 одсто села у Србији добије брзи интернет.

Јовановић је напоменуо да је увођење интернета у селима битно због доступности услуга електронске управе, дигитализације система просвете и омогућавања дигиталне наставе и дигиталних садржаја и у најмањим, истуреним одељењима основних школа.

Такође, министар је навео да ће то допринети и покретању бизниса и могућности да се користи електронска трговина како би пољопривредни и други производи били доступни у сваком тренутку преко интернета.
Мештанима ће бити доступан и мултимедијални садржај, више стотина телевизијских канала, забавни, спортски, филмски и научни програми, као и фиксна и мобилна телефонија, истакао је Јовановић.

Он је овом приликом указао на то да је Србија препозната као земља која је значајно напредовала у дигитализацији јавне управе и дигиталној трансформацији, те да је Светска банка у свом последњем извештају, по индексу дигиталне трансформације сврстала нашу земљу на 4. место у Европи, док су Уједињене нације оцениле да је Србија једна од 10 земаља у свету која има највећи раст у развоју електронске управе.

Реализацијом пројекта увођења брзог интернета у руралним подручјима показујемо своју амбицију да још више напредујемо на овим светским листама, поручио је министар.
Поред председнице Владе Ане Брнабић и министра Михаила Јовановића, догађају су присуствовали и председник општине Блаце Иван Бургић и генерални директор Телекома Владимир Лучић.Министарство информисања и телекомуникација је направило план да се до краја 2025. године брзи интернет уведе у више од 700 села, да се у ту сврху изгради више од 4.700 километара отпичких траса и да се повеже више од 120 хиљада домаћинстава и око 720 школских објеката.
Обезбеђено је финансирање овог пројекта са 120 милиона евра од стране државе, док прикључивање домаћинстава врше телекомуникациони оператори.