Вести

Општина Блаце и бугарска општина Враца конкуришу за пројекте вредне 1,8 милиона евра

Делегација општине Блаце, на челу са председником општине Иваном Бургићем, боравила је у радној посети у Републици Бугарској.

Приликом ове посете председник општине Блаце потписао је за општину Блаце веома важне Уговоре о сарадњи.

На основу Програма прекограничне сарадње ИНТЕРРЕГ – ИПА ЦБЦ Бугарска-Србија 2014.-2020. који се финансира из средстава предприступног фонда Европске уније, председник Општине  потписао је Уговоре о партнерству са двема општинама у Бугарској.

Председник Општине Блаце и председник Општина Враца г-дин Калин Каменов, потписали су Уговор о партнерству за учешће на пројекту: „Стварање и побољшање услова за активан живот младих људи у прекограничној области кроз поправку и изградњу објеката пливања у општини Враца, Републике Бугарске, као и општине Блаце“, којим је предвиђено финансирање изградње дела комплекса базена у нашој општини, као и низ активности и садржаја којима се учвршћује прекогранична сарадња двеју општина.

У Бугарском граду Берковица са председником општине г-дином Милчом Доцовим је потписан Уговор о партнерству за учешће у пројекту:”Повећање туристичке привлачности прекограничне регије улагањем у локалним, културним и историјским локацијама од националног значаја”, којим се предвиђа реконструкција и изградња дела пута ка селу Пребреза, као и низ активности и садржаја којима се повећава видљивост Палеонтолошког налазишта „Пребреза“.

Као најактивнију општину у региону везано за прекограничну сарадњу са Бугарском, бугарско Министарство привреде и Агенције за промоцију малих и средњих предузећа Бугарске је предложило општину Блаце за трећи пројекат у прекограничној сарадњи, а то је оснивање Бизнис инкубатора у општини Блаце и у општини Враца.

Г-дин Бургић и градоначелник општине Враца г-дин Калин Каменов договарали су и појединости везане за сарадњу у области културе, туризма, спорта и омладинске политике.

У наредном периоду следи интензивна сарадња са општинама у Бугарској.

Вредност сва три пројекта која се кандидују је 1.800.000 евра.

Извор: Топличке вести