Вести

Братимљење општине Блаце и града Водњана (Хрватска) уз подршку ЕУ

Општина Блаце учествује као партнер на пројекту "Заједно у будућност ЕУ", чији је носилац град Водњан из Истре.

У току следеће године ове две општине радиће на братимљењу коришћењем средстава ЕУ, посредством конкурса "Европа за грађане и грађанке". Пројект који ће се релизовати односи се на стварање активног европског грађанства међу децом основношколског узраста.

"Together in the future EU: Children’s Voices" је пројекат који повезује децу из локалних заједница Хрватске и Србије с циљем едукације, размене мишљења и вредности те стварања трајних пријатељства и дугорочне сарадње. Пројекат надограђује постојеће односе између Града Водњана и Општине Блаце, чиме је повезивање наших локалних заједница усмерено ка стварању узајамног поверења и сарадње, а које ће се потврдити потписивањем Повеље о братимљењу организоване у склопу сусрета.

Пројекат је усмерен ка ширењу сарадње, те повезивању и размени деце, стварањем искрених пријатељства локалних заједница и њихових грађана.

- Братимљењем желимо да створимо заједнички развојно-едукативни карактер размене и препознати чињеницу како политике, законодавство и фунцкионисање Европске Уније свакодневно утичу на животе деце, како у Европској Унији, тако и широм света. У току јуна 2016. године очекује се размена ученика Основне школе “Стојан Новаковић” из Блаца у граду Водњану у Истри за укупно 120 учесника, по 60 из обе општине. Размена деце која је пробно реализована у току лета 2015. године показала се успешном а наши ученици имаће прилику да бесплатно бораве на мору на најлепшем делу Јадрана, надомак Националног парка Бриони. У току размене, деца ће имати едукативне радионице, новинарске секције, ликовне колоније али и дебате које ће држати европски званичници. Надаље, повезујемо децу из Хрватске и Србије, земаља које имају своју заједничку прошлост и које желе да стварају заједничку будућност у Европској Унији. Блаце и Водњан су пример добре праксе да се то може" – изјавио је председник Општине Блаце Иван Бургића који је додао да се радује потписивању акта о братимљењу двеју јединица локалне самоуправе, уверен у успех сарадње на основу реализованих заједничких активности на промоцији туристичко привредних манифестација „Дани шљиве Блаце“ и „Дани младог маслиновог уља Водњан“.

Текст: Топличке вести