Саопштења

Јавно саопштење већника за социјална питања Општине Блаце

Поштовани грађани општине Блаце, као члан Општинског већа Општине Блаце, задужена за ресор социјалних питања, имам моралну обавезу да вам укажем на следеће:

- Као што већина вас зна, наша општина је једна од ретких општина у Србији која финансира пружање услуге помоћ у кући за 250 старих, болесних и изнемоглих лица на територији општине и то преко јединог лиценцираног удружења грађана у Србији за пружање поменуте услуге, а за чије остварење је ангажовано 25 радника.

- На опште задовољство и захваност свих корисника услуге, а уз искрене похвале свих релевантних институција и појединаца у области социјалне заштите, обезбеђена су средства за наставак пружања услуге, али нажалост, неминовно је да ће се иста стопирати на одређено време... Разлог томе је чињеница да неко ко је члан представничког тела, тј. Скупштине Општине Блаце, изабран од стране грађана да се, заједно са осталим одборницима, бави питањима од значаја за сваког становника наше општине, да се стара о остварењу њихових права и штити њихов интерес, својом политичком борбом, свесно наноси штету, неправду истим тим грађанима који су га бирали. То лице које се наводно бори за општи интерес, за много пута поменуто асфалтирање путева, користи таква средства за остварење својих политичких циљева, управо чинећи нешто што је апсолутно супротно његовој улози одборника у СО Блаце, а што би напослетку довело до тога да те асфалтиране путеве (на које се врло често позива) нема ко да користи!!!

- Ако неко у својој политичкој борби користи средства због којих 25 породица губи извор прихода, извор егзистенције, а 250 старих, болесних и немоћних људи неопходну помоћ и све то зарад сопствених, личних циљева и задовољства, онда сви заједно треба да се запитамо зашто смо таквој особи дозволили да буде ту где јесте и да ради то што ради... Уместо да се сви носиоци власти боре за свако радно место, за сваки нови дан живота најугроженијих, за то да нас буде више – обезбеђујући опстанак породица запослених и продужавајући животни век старих и болесних, појединци пуни сујете, ега, фрустрације, без осећаја одговорности и стида чине ово што сам навела...

- Можда је за неког овакво понашање легитимно, за мене лично није, јер општеприхваћени принципи требају бити минимум принципа које има један савестан грађанин.

- Лично сматрам да је врлина човека да у својим поступцима строго води рачуна о мери, о границама свог делања, поступања, радњи. Онај ко то нема, ко нема систем вредности и не поступа на начин да је људски живот, помоћ болесном, немоћном нешто што је неприкосновено и етички, морални принцип, онда он не само да не треба да буде представник грађана, већ не заслужује да се бави политиком као општом ствари!

- Где је граница људскости, човештва и како неко себи тако олако дозвољава да је пређе, питање је на које немам одговор, али да се сви заједно требамо борити против тога да неко такав кроји судбину макар и једног човека нашег друштва, засигурно јесте мој чврст став, а верујем и опредељење свакога од вас!

- Молим вас да ово обраћање ни у ком случају не схватите као израз слабости, напротив, услуга помоћ у кући ће бити настављена, као што ће се и сви остали пројекти и активности садашње власти засигурно реализовати. Поента овог обраћања је да овакво понашање појединаца сви схватимо као знак упозорења, освешћења, а онај ко се препозна, нека схвати како жели...ја бих, на његовом месту, ово схватила као знак краја његове политичке улоге у општини Блаце.

ВЕЋНИК ЗА СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
Ана Антић